6 Причини за запек и как да го отрегулираме

Констипацията е медицинското наименование на състоянието, което ние разговорно наричаме запек. Така назоваваме невъзможността да ходим по голяма нужда или когато имаме особени трудности при дефекация.

Не!

Не е нормално да страдаме от запек!

Това е проблем, който засяга много голяма част от хората - над 30% и в единични случаи е напълно нормално състояние, което не бива да ни тревожи, но ако се случва непрестанно, в дългосрочен план е необходимо да се разгледа обстойно и да се вземат мерки за неговото отстраняване.

Причини

Дехидратация

Огромна част от проблемите със здравето на хората в световен мащаб се дължи на недостатъчния прием вода на ден. Дехидратацията е в основата на невъзможността човек да се изхожда всеки ден.

Обездвижване

Дори и без да осъзнаваме, когато се движим ние масажираме и раздвижваме вътрешните си органи. Така сами задвижваме перисталтиката на корема, затова движението е много важно при борбата с хроничния запек.

Стрес

Много често срещан фактор е стресът. Още от деца, дори когато имаше хубава храна, на всеки от нас се е случвало или има приятел, който беше на принципа, че ако не си е у дома, не може да иде до тоалетна както трябва, дори и да има позив. Същото е и когато не сме се наспали, ставаме рано и се стряскаме от алармата или бързаме за работа и ангажиментите на деня. Тоест нямаме психическата настройка да се успокоим и да знаем, че разполагаме с нужното време, за да отидем спокойно в тоалетна.

Позиция при изхождане

Позицията на нашия таз е от изключителна важност. За да се изходим правилно и лесно е важно да разпъне мускулатурата в областта на ректума. Може би сте чували, че японците страдат най- малко от запек, защото ходят по голяма нужда клекнали, колкото и да са ни странни тези “остарели тоалетни”. Като решение може да се вземе столче, на което да се повдигат краката и да дават правилния ъгъл на изхождане.

Медикаменти

Приемът на всякакви болкоуспокояващи, хормонални таблетки и други пряко може да повлияе на нашето ежедневно изхождане. Най-добре е ако тези медикаменти, разбира се, не са животоспасяващи, да ограничим техния прием и да търсим начин за спирането им.

Заболявания

Има много заболявания, които водят до констипация- такива са гръбначните проблеми, Паркинсон, инсулт, множествената склероза, хипотиреоидизъм и намалената функция на щитовидната жлеза.

Внимание! Внимавай какво слагаш в чинията си

Няма как да подредим причините за запека по важност, но една от най-важните и основополагащи е нашият начин на хранене.

Бедната днес на важни нутриенти и фибри храна също играе важна роля в проблема със запека. Хората все повече консумират полуфабрикати, в които има много консерванти и много химия, които тялото не разпознава. Именно затова нервните окончания блокират и не могат да предадат правилния сигнал на мозъка да преработи храната и да изхвърли ненужното.

Ако и вие имате някои от изброените симптоми или причини за хроничен запек и желаете да можете да ходите всеки ден до тоалетна, да се очиствате правилно и да забързате вашия метаболизъм -може да се свържете с мен. Преодолявайки състоянието на запек, ще промените напълно вашия живот в по-добра насока.

Всички публикации
2024-06-12

facebook twitter linkedin viber whatsapp