Какво е нутрициологията? Кой е нутриционистът и защо да се свържа с такъв?

Какво е Холистична нутрициология?

Нутрициологията е наука за здраве чрез хранене. Думата нутрициология произлиза от „nutrition”, което буквално означава пълноценно хранене. Коренът на думата холистика пък означава цялостен. Оттам идва и наименованието на тази професия, в която човекът се разглежда като единно и неделимо цяло, в което взаимовръзката между физическа активност, начин на хранене и духовно развитие е основа.

Нутрициологията има за цел да подобри общото здравословно състояние на човека, да открие дисбалансите, да попълни липсите на дадени микроелементи в тялото и да изчисти токсините, въвеждайки балансирано хранене като модел на поведение в ежедневието му. Освен грижата за тялото, холистичният нутриционист поема грижата и за начина на мислене на своя клиент с методи от психологията.

Крайната цел е човек да се научи да обича грижата за себе си, тялото и ума си. Холистичният нутриционист не отхвърля медицината и при нужда си партнира в екип с лекари, хомеопати, психолози, кинезитерапевти или фитнес треньори,защото всички имаме една и съща цел – да подобрим цялостното благосъстояние на човека било то във физически, химически, психологически, емоционален, духовен или екологичен план, а понякога и за по-бързото и ефективно възстановяване на клиенти с по-тежки проблеми.

Kой е този човек Нутриционистът?

Нутриционист e сертифициран специалист, който търси корена на дадено заболяване или дисбаланс в тялото. Той приема всеки човек като уникална биохимия и се стреми да съобрази препоръките си със спецификата на индивида. Съветите на нутрициониста не се свеждат само до създаване на персонален хранителен режим, а до цялостни промени в начина на живот, физическата активност, отношението към стреса, почивката и грижа за тялото като цяло. Целта на тези препоръки е да имат дълготраен ефект върху здравето и да възпитат полезни навици, които човек да прилага ежедневно.

Препоръките на специалиста са базирани на голям брой симптоми, които могат да се проявят в ранните стадии на едно заболяване, още преди да окажат ефект върху кръвните тестове. Нутриционистът приема, че всеки от нас е уникален като био-химия, предпочитания и начин на живот и се стреми да съобрази препоръките си със спецификата на отделния клиент.

Самите препоръки не се свеждат само до даден хранителен режим а до цялостни промени в начина на живот и хранене, избора на храни и хранителни добавки, когато такива са необходими.

При наличие на болестна симптоматика правилното хранене може да помогне за подсилване на естествените сили на организма с цел по-бързо и ефективно възстановяване.

Професионалният нутриционист не отрича медицината и останалите здравни науки, и когато е необходимо разчита на екипната работа с един или повече специалисти – лекар, хомеопат, психолог, кинезитерапевт, йога или фитнес инструктор с цел максимално ефективно и бързо възстановяване на клиента.

Кога ни е нужен?

От консултация с нутриционист се нуждаят хората, които имат за цел да подобрят цялостно начина си на живот, здравето си, физическата си активност, самочувствието и търсят дълготраен ефект и дълъг живот. Клиентите на нутрициониста нямат непременно проблем с наднормено тегло и не винаги страдат от здравословни проблеми. По време и след съвместната си работа с нутрициониста обаче те трябва да възприемат модела на поведение в храненето като начин на живот.

Нека уточним и че лекарите и диетолозите, специализирали в областта на храненето, не са нутриционисти.

Всеки човек, който иска да запази или подобри здравето си може да се консултира с нутриционист. Често лутайки се между различни хранителни режими, твърдения, статии и разговори с приятели, не можем да изберем правилните за нашето тяло добавки, витамини, групи храни, с които да подобрим работата му. Затова, с общи усилия – желание от наша страна и помощ от страна на нутрициониста, можем да постигнем желаните резултати.

Най-важното, което трябва да запомним е че всеки човек е уникален и се нуждае от индивидуален подход.

От къде произлиза Нутрициологията?

С напредването на технологиите през последните 50г се стигна до там, че ние да сме най-задоволеното и най-консуматорско общество в историята на човечеството, а в същото време химизацията и развитието хранителната промишленост доведоха до там да консумираме най- малко качествена храна. Затова реално се наложи необходимостта от такъв вид специалисти- с подход и внимателно обследване на храните, техния състав на продуктите и тяхното влияние и ефект към човешкия организъм.

Разлика с диетолога

Докато нутриционистът е в помощ за превенция от заболявания, дисбаланси и неразположения чрез промяна в начина на хранене, навици, емоционална и психосоматична представа, ролята на диетолога е да състави и препоръча на клиента си режим на хранене, който да отговаря на определено негово състояние например режим за отслабване, диета заради определено заболяване, спортен режим или режим за възстановяване след операция. Диетолога се ангажира единствено и само с храненето, без от него да се изисква или очаква да се съобразява с психо-емоционалното състояние, начин на живот и вкусови предпочитания на клиента.

Специфика на работа на Нутрициониста?

В нутрициологията човекът е разглеждан като индивидуална личност и комплексна екосистема, която комбинира в себе си – ум, дух и тяло.

Нутриционистът търси основната причина за дадено неразположение или дисбаланс в тялото не само на физиологично ниво, а и на клетъчно ниво. Много често това е свързано и с менталното и емоционалното състояние на човека.

При консултация се прави задълбочен анализ на физическото състояние, начина на живот, хранителните навици, актуални изследвания и медикаменти, ако се приемат такива към момента с идеята да се обхване целия кръговрат на човека, за да се дадат правилните насоки в желаната от него промяна към подобряване. Всяка консултация с нутрициониста е индивидуална, отрича всеобщопрактикуващи режими и диети, а се изготвя хранителен такъв спрямо индивидуалните нужди на тялото на клиента и неговите вкусови предпочитания.

Дават се насоки по пътя за промяна към здравословен начин на живот, подобряване на физическата активност, цялостното възприемане на света, както и емоционална подкрепа през целия път, който клиента изминава, защото всяка промяна е трудна и изисква жертви, но когато човек има цел и подкрепа, тази мисия става по-лека и приятна.

Много важна е връзката с клиента, понеже често хората се отказват само защото някой не ги подкрепя или оценя или в даден момент изпитват слабост- затова в практиката си държа на обратната връзка с клиентите и ги насърчавам да сме в постоянен контакт, за да усещат именно тази подкрепа.

Като най- важния момент при работата с нутриционист, е че човек получава строго индивидуален подход спрямо неговите нужди.

Всички публикации
2023-11-23

facebook twitter linkedin viber whatsapp