Нормално ли е да имаме запек?

Констипацията е медицинското наименование на състоянието, което ние разговорно наричаме запек. Така назоваваме невъзможността да ходим по голяма нужда или когато имаме особени трудности при дефекация.

Не!

Не е нормално да страдаме от запек!

Това е проблем, който засяга много голяма част от хората - над 30% и в единични случаи е напълно нормално състояние, което не бива да ни тревожи, но ако се случва непрестанно, в дългосрочен план е необходимо да се разгледа обстойно и да се вземат мерки за неговото отстраняване.

Конвенционалната медицина счита , че ако след 3 дни не сме ходили до тоалетна по голяма нужда вече имаме констипация. Според холистичната нутрициология, ако човек не ходи всеки ден минимум по веднъж на ден, имаме проблем с очистването и детоксикирането на тялото.

Признаци

  • Подуване
  • Тежест
  • Болки
  • Лош дъх
  • Главоболие
  • Умора
  • Нечиста кожа

Рискове при продължителен запек

Интоксикация

Храната и въздухът ни са достатъчно замърсени днес и заедно с тях в нас попадат много вредни вещества, с които тялото ни трябва да се пребори, обработи и изхвърли навреме. И колкото повече време те стоят в нас, толкова по-голям риск съществува от интоксикация.

Хормонални проблеми

Често проблемите със щитовидната жлеза водят до запек и хората считат това за нормално и просто факт. Тя е двигател за нашия метаболизъм като цяло и отговаря за моториката на червата ни. Но хроничният запек е нещо, върху което трябва се работи и отрегулира. Дисбалансите със щитовидната жлеза също могат да бъдат отрегулирани с правилен хранителен режим и природни добавки.

Наднормено тегло

Когато не ходим всекиден то тоалетна, а се храним всеки ден, тялото ни не се чисти правилно и е напълно нормално да започнат да се трупат излишни килограми.

Проблемна кожа

Това също може да се прояви и по нашата кожа, тъй като тя е най-големият орган в нашето тяло и всички често е единственият начин тялото ни да се прочисти чрез нея.

Ако имате някои от изброените симптоми или причини за хроничен запек и желаете да можете да ходите всеки ден до тоалетна, да се очиствате правилно и да забързате вашия метаболизъм както и при всякакви други въпроси -може да се свържете с мен.

Всички публикации
2024-06-04

facebook twitter linkedin viber whatsapp