ОМЕГИТЕ- ТЕЧНОТО ЗЛАТО, КОЕТО ПРЕНЕБРЕГВАМЕ

Един на всеки 5 души знае и е чувал за ползата и нуждата от прием на омега 3 мастни киселини.

А ти от тях ли си?

В Европа 9 от 10 души страдат от липса на омега 3 в тялото си. В България най-вероятно 10 от 10 души страдат от тези липси. Последните години на химизация, замърсявания на околната среда, унищожаването на селското производство и промишленост неслучайно доведе до драстична промяна в начина на хранене на българите и фаст фууд теченията в храненето. В менюто на българина има крещяща нужда от много жизненоважни витамини, минерали и есенциални елементи, които просто липсват в храната от днешното време и трябва да се набавят от външен източник.

Но никой не ни пояснява кои и какви са тези липси.

И така само до преди 100 години сме били наред с японците едни от най-големите дълголетници в света, а сега оглавяваме класациите по най-нисък възрастов праг на най-сериозните заболявания на човечеството- инфаркт, инсулт, рак, диабет, наднормено тегло и метаболитен синдром.

В съвременният начин на живот и относно храненето живеем в изобилие и задоволство- само на една крачна в кварталния магазин до нас има продукти от другия край на света. Въпросът е защо колкото повече имаме, нещата стават все по-зле в здравословен план и какво и как можем да променим, за да сме отново здрави и пълноценни?

Какво са омегите?

Преди цялата тази индустриализация в храната на западната част на света е имало приблизително толкова омега 3, колкото и омега 6 мастни киселини. През последните 100 години обаче това съотношение се е променило значително. Днес ние консумираме големи количества денатурирани храни, съдържащи растителни масла като соево, слънчогледово и царевично, които съдържат до 80% омега-6 и много малко, ако изобщо има такива, омега 3 мастни киселини.

За да сме здрави, трябва да увеличим количеството на ненаситените мастни киселини в диетата си и да ограничим консумацията на наситени мастни такива.

Балансираният прием на наситени и ненаситени мастни киселини е изключително важен за жизнеността на организма ни.

Ненаситените мастни киселини са основни градивни елементи за клетъчните мембрани и междуклетъчните органели във всички човешки клетки. Организмът се нуждае от редовно снабдяване с ненаситени мастни киселини. Най-важен е профилът на омега 3 мастните киселини. Това обаче не означава, че наситените мастни киселини са напълно излишни. Те също са много важни за нашето здраве.

Има един вид мазнини, без които обаче, не можем да живеем- омега-3 мастни киселини. Двете най-важни от тях, EPA и DHA, се намират основно в някои видове риба. ALA (алфа-линоленова киселина) е омега 3 мастна киселина, която се намира в растителни източници като ядки, семена и особено водорасли. Нашите тела се нуждаят от тези мазнини, защото те носят значителни ползи за здравето ни.

Омега-3 мастни киселини се наричат есенциални- това означава, че ако организмът не е в състояние да ги произвежда, ние трябва да ги приемаме чрез храната си или чрез хранителни добавки.

Храните, съдържащи омега 3 мастни киселини, са от съществено значение за нашето здраве, но някои от тях, особено семената и ядките, могат да бъдат много калорични. Затова е важно да внимаваме и в порциона си. Морските водорасли могат да бъдат предизвикателство, тъй като понастоящем европейският пазар не предлага богат избор на сурови водорасли. Мастните киселини са много важни за оптималното функциониране на много части на тялото като например: мозъка, мускулите, ставите, кожата, дихателната система и нашата кръвоносна система, развитието на мозъка, функцията на имунната система и регулирането на кръвното налягане.

Внимание опасност -тихи възпаления

Какво може да причини едно хронично възпаление в човешкия организъм- това е твърде много омега 6 и твърде малко омега 3. Наричаме ги есенциални, защото тялото ни не ги произвежда и единственият начин, по който е възможно да си ги набавим, е чрез храна или хранителна добавка. В нашата храна обаче омега 3 е с изключително ниско съдържание, затова приемът на хранителна добавка е почти задължителен. Консумацията на твърде много омега 6 мастни киселини може да се превърне в здравословен проблем, ако в същото време се приема твърде малко омега 3. За съжаление повечето от нас приемат твърде много омега 6 и твърде малко омега 3, без да го осъзнават.

Днес съотношението между омега 6 и омега 3 мастни киселини в западната диета е между 20:1 и 30:1 и повече, което означава, че сега консумираме до 20 пъти повече омега 6, отколкото омега 3, а това е проблем за здравето ни.

Защото с храната си ние си набавяме много повече омега 6, които също са много важни за нас по своята същност , но при загуба на баланса между омега 3 към омега 6, в нашето тяло започват тихи възпалителни процеси. Затова колкото и да е важна всяка една омега поотделно, най-важно е нейното отношение.

Трябва да спазваме това съотношението между наситените омега 6 и ненаситените омега 3 мастни киселини и то да не бъде по-голямо от 5:1.

По-високото съотношение между омега 6 и омега 3 киселини ще увеличи тежестта и продължителността на тези възпаления.

През последните години е доказано, че постоянното възпаление е движещата сила на редица хронични заболявания като някои от най-сериозните на нашето съвремие- сърдечни проблеми, атеросклероза, диабет тип 2 и затлъстяване. Омега 3 се използва при лечението на хронични заболявания. Съотношението над 5:1 удължава времето и степен 6 и омега 3 е ключът към по-бързото оздравяване и цялостното ни добро здраве.

Как да си набавим омеги

Най-добрите източници са водораслите и дивите риби. Трябва да отбележим, че всъщност няма как да изядем такова количество риба, както и водорасли, което да ни достави нужните есенциални киселини. А другият важен детайл е, фактът, че ако ще си набавяме омега 3 маслата от риба, тя трябва да бъде напълно сурова, което също не е присъщо за нашата трапеза.

За какво са важни омегите

Както споменахме есенциалните омега 3 мастни киселини човек не може да си произвежда сам и е нужно да си набавя от външен източник. Те имат изключителна важност и силно повлияват:

 • Мозъчната дейност
 • Сърдечно-съдовата дейност
 • Кръвното налягане
 • Регулират теглото и излишните килограми
 • Спомагат за намаляване на холестерола
 • Работата на нервната система
 • Засилват концентрацията и фокуса
 • Подобряват съня
 • Повишават настроението
 • Когнитивните функции
 • Паник атаките
 • Депресивните състояния
 • Състоянията на тревожност
 • Възпалителните процеси
 • Облекчават болката
 • Заздравяват костите
 • Заздравяват връзките
 • Заздравяват кръвоносните съдове
 • Подобряват работата на спортистите
 • Подобряват работата на тялото при физически натоварвания
 • Кожни проблеми и раздразнения
 • Дерматити
 • Заздравяват лигавицата
 • Подобряват чревната мукоза
 • Подобряват работата на ретината

Омега 3 мастните киселини могат да бъдат също като превенция и помощ при:

 • Артрит
 • Подагра
 • Проблеми със щитовидната жлеза
 • Завишен лош холестерол
 • Акне
 • Атопичен дерматит
 • Бременни жени
 • Жени в менопаузата
 • Деца с хиперактивност

Работа на клетъчно ниво

Когато нашата клетка е здрава, тя успява да усвои нужните й правилни вещества, които преминават през нея постоянно. Също така успява да изхвърли и вредните такива. Когато обаче, имаме клетки болни на клетъчно ниво, тоест нещо, което ние не можем да видим с просто око, се получава дисбалансиране на нашето тяло. Тоест клетката, която е болна или с нарушена клетъчна мембрана, не успява да усвои правилните вещества, не успява да изхвърли вредните такива и така се получава така, че ние задържаме токсини.

Стената на клетъчната ни мембрана е еластична, пропусклива и се състои основно от омега 6 и омега 3. Когато има твърде много омега 6 и твърде малко омега 3, клетъчната стена се втвърдява, хранителните вещества и кислородът не могат да навлязат и токсините не могат да бъдат елиминирани.

Всеки организъм реагира по различен начин на това възпаление, но следва постоянен физически дискомфорт. Във възпалената, болна клетка мембраната е втвърдена, капсулирана и поради това, хранителните вещества не могат да се усвояват.

Тези токсини започват да ни тровят малко по малко и се появяват така наречените тихи възпаления. Тези процеси ние може въобще да не усещаме. Може въобще да не изпитваме болки и дискомфорт на местата, където тези възпаления се зараждат, докато в даден момент те не се превърнат в хронични такива и започнем да усещаме болка. Така всяка клетка, която е болна и не успява да функционира правилно, умира, а ние започваме да стареем много по-бързо, защото имаме болни клетки, на чието място не се изграждат нови здрави такива, защото не сме подали правилните суплементи на тялото, с които то да ги изгради.

В здравата клетка клетъчната мембрана е еластична, абсорбцията е успешна, което означава, че хранителните вещества могат да се вкарат в клетката много ефективно. Тялото е добре, може да върши добре работата си, органите работят в хармония помежду си. Ние сме здрави, чувстваме се добре.

Дали клетъчната мембрана ще остане еластична, или ще се втвърди, зависи от качеството на мазнините и от начина ни на хранене.

Totox индекс

Важен параметър при избора на омега 3 маслата е индекса Totox. Той представлява времето от хващането на рибата до момента, в който се извлича маслото от нея, т.е индекса на оксидация- колко време е имало маслото връзка с въздуха, околната среда и слънцето. Ниските стойности на Totox се считат за признак на висококачествено масло, тоест колкото по-ниска е стойността на Totox, толкова по-високо е качеството на омега-3 продукта.

Споделям линк към едни от най-качествените на пазара омега-3 масла, Норвежки, с едни от най-добрите показатели на EPA/DHA съотношение и най-нисък индекс на Totox.

Омега-3 с витамин Д

Омега-3 обогатена с лутеин, витамини А и Д (total EPA+DHA-2000 mg)

Веган Омега-3 с витамин Д

Детска Омега-3 с витамин Д

В заключение можем да кажем, че цялостното ни здраве зависи Много от една от основните групи макроелементи- а именно мазнините. Омега-3 са есенциални за нас, затова е от голяма важност регулярно да ги набавяме. Те отговарят за голяма част от нашето здраве както изброихме по-горе в статията и са важни за поддържане на баланса с омега-6.

Ако имате нужда от консултация относно приема на омеги, добавки или храни, може да се свържете с мен за индивидуална консултация, изгтвяне на хранителен план или преглед с биомагнитен резонанс от ТУК.

Всички публикации
2024-06-18

facebook twitter linkedin viber whatsapp