Подут Корем- Симптом или Диагноза? 6 Причини защо коремът ни се подува?

Изключително много хора днес страдат от подут корем, тежест в стомаха, газове и неприятни усещания в коремната кухина.

Защо обаче стомашно-чревната ни система е подложена на тези симптоми, кои са виновниците за това и как можем да си помогнем?

Ето кои са основните причини за подуване на корема:

Храносмилателни смущения

Най-известната първопричина в моята практика е липсата на храносмилателни ензими. Тяхната работа е да спомагат на тялото да се справи по-бързо с приетата храна, да я разгради, абсорбира и разпредели по системите нататък. След определена възраст обаче, тялото намаля драстично тяхното производство, а ние от своя страна с начина си на живот като неправилно хранене, прием на алкохол и преработени храни, сами забързваме този процес. Важно е или да правим режими с храна, стимулираща собственото производство на храносмилателни ензими или да приемаме естестевени такива по време на хранене. По-долу в статията ще намерите линк към натурални ензими, които може да добавите към вашето хранене.

Състояние на микробиома

Липсата на пробиотици в тънките и дебелото черво може да доведе до сериозни неблагоприятни състояния с корема ни. Приемът на антибиотици, дори не пряко от нас, а чрез храната, която консумираме, буквално убива полезната микрофлора в стомаха ни и ние ставаме една беззащитна отворена система за нападатели. Липсата на пробиотици не позволява правилното усвояване на витамините и минералите от храната и води до така наречените пропускливи черва. Което, впоследствие води до до неправилно извеждане на токсините, приети с храната или въобще неизвеждането им, което което пък ще доведе до гнилостни процеси в нас и висока киселинност.

Неправилно ядене

Честото гладуване, както и честото смесване на различни групи храни води до подуване. Важно е, при проблеми със стомаха да внимаваме с преработената храна, както и смесването на много видове храна по време на едно хранене. Друга често срещана грешка, водеща до подуване в стомаха, е приемът на много течности по време на хранене. В случай че имате подувания често, е добре да ограничите течностите докато се храните.

Бързо ядене

Понеже днес все бързаме за някъде, не се храним бавно, спокойно и осъзнато. Бавното хранене ще позволи постепенно засищане на стомаха и така няма вероятност преядем. Друго важно нещо при бавното хранене, е че така със сигурност ще избегнем образуването на газове.

Хранителна непоносимост

Често много трудна за разпознаване причина, защото дава отражение едва след няколко дни, през които сме консумирали и много други неща и не можем да определим всъщност от кое точно е. Днес най-често срещаните непоносимости са към глутен, ядки, яйца и някои видове месо.

Стрес

Разбира се стресът е изключително сериозен фактор, който влияе пряко на корема ни, който от своя страна е обсипан с невротрансмитери. Често, в ситуация на притеснение, може да ни схване корема, да усетим болка и дискомфорт. Неслучайно стомаха наричаме нашия втори мозък. Той е пряко свързан с емоционалното ни състояние.

Кои добавки, може да подпомогнат работата на стомашно-чревната ни система, не само туширайки временното неразположение, а подпомагайки по естествен начин работата на цялото тяло и възможността тялото да се самолекува, може да откриете в линковете по-долу:

Храносмилателни ензими

Пробиотици

Пробиотици

Водорасли

Омега-3 мастни киселини

В заключение можем да кажем, че цялостното ни здраве зависи от здравето на нашите черва. Всякакви болки, подувания, газове и неразположения в коремната област не бива да се пренебрегват и да се превръщат в хронично състояние и човек просто да свиква с това. Всичко, на което се обръща внимание на време е напълно поправимо, докато всяко отлагане на здравето ни, може само да задълбочи проблемът в бъдеще.

Всички публикации
2024-06-16

facebook twitter linkedin viber whatsapp