Причините, които доведоха до затлъстяването на цяла нация

Днес по телевизията и рекламите, които дават постоянно се говори за лекарства против това и онова, как има намаление на някоя храна в големия хипермаркет, която най-вероятно има хранителна стойност близка до нулата, но никой не ни го казвa и като цяло никой не говори за това как да сме здрави изначално. Не ни учат как да се храним и не ни казват, че хората са болни и постоянно пият различни лекарства заради храната, която консумират, вредните навици, които имат и че всички сериозни заболявания започват с качването на килограми и наднорменото тегло. Тоест колкото по-болен е човек, по-зависим е от фармацията и постоянно ще увеличава приема на лекарства, защото докато лекува едно, с приеманите препарати ще вреди на друго и така ще се върти в един омагьосан кръг.

Причините за затлъстяването са много и комплексни, защото както неведнъж съм споменавала, нашето тяло работи като едно цяло и няма автономни системи. Единствено автономно го лекува в днешно време фармацията и затова резултати няма.

Храната

Основната причина за напълняването на българина, и по страшното и на българските деца е храната. Все по-некачествена, с минимално количество на жизненоважните микро и макроелементи за правилното функциониране на човешкия организъм. Това се дължи на бедните вече почви и огромната химизация във всеки един производствен аспект.

Количествата

Не толкова страшна е самата храна, а нейните количества. Хората днес освен, че се хранят с много изкуствена и преработена храна, се хранят и в много големи количества. Случва се така, че вместо храната да ни дава сили и енергия, тя ни затлачва и се налага да се пречистваме от нея. Но кой го прави въобще? Изключително малко хора спазват режими и пости и време за детоксикация, за разлика от българските обичаи само допреди 100 години. Друг важен аспект е, че голяма част от храните образуват възпаления в тялото ни и водят до хранителни непоносимости.

Стрес

Стресът сам по себе си е нещо хубаво, разбира се в неговите здравословни граници. Той е този,който сутрин ни кара да ставаме и да действаме, да се борим. Но днес стресът е изключително сериозен фактор за напълняването, защото той е станал постоянен в нашия живот. Малко по малко това води до нарушение в съня. А когато пък дълбокият сън е нарушен, ние нямаме качествена почивка и възстановяване на тялото си.

Сън

Вечер се отделя много важния за детоксикацията на тялото ни хормон мелатонин. Той е свързан със серотонина, който пък се отделя през деня и ни дава енергия. Когато не спим добре, блокираме детоксикацията и разрушаваме нашата най-силна метаболитна функция. Пряко свързан с мелатонина е и растежния хормон, който е отговорен за остаряването на организма ни. Често и хората, които им се налага да работят нощни смени имат дълбок неосъзнат стрес и натоварване на надбъбречните жлези. Най-общо можем да видим отражението на стреса в едно напълняване в ханша. Заедно с него започва и нарушаването на много метаболитни процеси както и нарушаването функциите на други хормони.

Хормонален дисбаланс

 1. Щитовидната жлеза е свързана с метаболизирането на жлезите и отклонението в нейните хормони може да доведе до напълняване и допълнителен стрес.
 2. Растежния хормон е свързан с възрастта и стареенето. Мислейки си, че разпускаме с чаша алкохол, всъщност вкарваме директно захар и натоварваме черния дроб, а това е свързано с пълноценния ни сън.
 3. Когато има нисък тестостерон при жените започва образуването на целулит, а когато е нисък при мъжете, започва образуването на мазнини в областта на торса.
 4. Прогестерона- балансира естрогените, дава усещане за релаксация и спокойствие на жената, когато има нужда от повече - например когато е бременна и след овулация.
 5. Лептинът е хормон, който регулира енергоприема и енергоразхода в организма ни. Той е пряко свързан с мастните тъкани.
 6. Резистенстност - именно тази когато има твърде много инсулин и се оказва, че не метаболизираме правилно. Получава се така, че никакви рецептори не са адекватни и всичко, което хапнем го вкарваме в депата си.
 7. Инсулинът е хормон пряко свързан с кортизола и тези два хормона влияят на нивата на стреса и щитовидната жлеза.

Това са само малка част от връзките, но изводът е че всичко е свързано и когато има проблем или дисбаланс, трябва да го лекуваме на този принцип.

Стомашно-чревен тракт

Огромна част от нашият имунитет и защитни сили на организма се намират в червата ни. Грижата за тях е от изключителна важност за цялостното ни благосъстяние. Когато храносмиламе добре, няма забавяне и затруднения, много по-бързо метаболизираме. Някои хора имат по-силен микробиом, съответно имат по-малко гнилостни и киселинни процеси в тялото си и затова не пълнеят така както други, които дори и да се стараят с дневния порцион- резултат няма. Здравите черва са признак за здраво тяло. Много често хората казват “Аз нямам проблем с червата”, без да осъзнават, че дори и да имат, той може и да не се усеща. Затова е важно всяка година минимум веднъж да пречистваме стомашно-чревния тракт с детоксикиращ режим, както и да набавяме колкото се може по-често пробиотици, които да се грижат за правилното функциониране на микробиома ни.

Пробиотиците

Героите, които се борят с най-различни нападатели и поддържат цялостното ни здраве са пробиотиците. Колкото сме по-здрави, по-рядко боледуваме и подлагаме имунната си система на допълнителен стрес. Така тялото има време да се бори и да лекува други належащи неразположения.

Алергии

По-малко податливи сме на алергични реакции и отключването на такива, когато се храним на клетъчно ниво и приемаме подходящи пробиотици. Всъщност често се казва, че алергиите са резултат от мръсни черва. Това не значи непременно, че всеки човек има такива, ако се храни с вредна храна, а напротив. Поради липсата на пробиотици - защитните сили на стомашно-чревния тракт и бедната на важни за нас полезни вещества храна и съответно много вредни такива в нея от всички пестициди, с които е обработвана, може да се получат алергични реакции. Алергията всъщност е бързата реакция на тялото към дадена храна. Важно е да отбележим разликата с хранителната непоносимост, която е продължителна и бавно протичаща реакция в тялото ни и може да се променя с времето. Тоест когато дадена храна влезе в тялото ни, тя може да бъде възприета като агресор от нашата имунна система и тялото да започне атака с антитела. Така тези антитела и техните помощници блокират инсулиновите ни рецептори, което води до инсулинова резистентност, която пък може да се отрегулира не само с лекарства, а с правилно хранене и природни добавки.

Движение

Липсата на движение е изключително сериозен проблем в 21-вия век. Когато няма движение, няма подаване на сигнали към нашите мускули, които пък изискват метаболизиране. Така се получава цялостно забавяне на естествените процеси в нашето тяло, дори и на перисталтиката на стомаха ни. Често срещана грешка е хората с наднормено тегло в бората с неговото сваляне да започнат рязка промяна както в храненето, така и в спорта и по този начин предизвикват още по-голям стрес в организма и затова резултати няма. Има си правилен подход към спорта, кога да се включи, кои са подходящите и щадящите видове тренировка за конкретния случай, както и часовете.

Добавки

В помощ за правилната работа на организма най-общо мога да препоръчам следните добавки, които биха ви били полезни както за профилактика, така и конкретно при затлъстяване:

 1. Водорасли (спомагат за по-добър и качествен сън, детокикират, намаляват стреса, спомагат за производство на нови и здрави клетки)виж тук
 2. Пробиотици (подобряват работата на стомаха и червата)виж тук
 3. Храносмилателни ензими (засилват метаболизма)виж тук
 4. Омега-3 (в помощ на тялото за метаболитните процеси, разграждането на лошите мазнини,по-добър сън, по-качествена работа на мозъка, намаляване на стреса и депресивните състояния) виж тук
 5. Колаген (помага в изграждането на нова здрава тъкан на мястото на стара такава, подпомага ставите и движението, както и благоприятства работата на стомаха)виж тук

Всичко е строго индивидуално, както със спорта, така и с храненето, добавките и конкретния хранителен план. Има много фактори, които трябва да се разгледат и вземат под внимание преди да се започне работа в дадената насока, както и да се поставят конкретните цели на човек. Такива фактори са възраст, пол, килограми, заболявания, оплаквания, начин на живот и начин на хранене и много други.

Най-важна е борбата с излишните килограми, които идват от излишните мазнини, стреса и неправилната работа на тялото. Така се трупат в продължение на дълъг период от време и водят до нездраве и сериозни последици. Колкото по-рано човек си обърне внимание, толкова по-бързи и трайни ще са резултатите. За консултация във вашия конкретен случай, може да се свържете с мен от линка по-долу. свържи се с мен

Всички публикации
2024-04-04

facebook twitter linkedin viber whatsapp